Author Topic: New YAM version release  (Read 59876 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline yvg1900

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 197
    • View Profile
  • BitShares: yvg1900
Re: New YAM version release
« Reply #60 on: February 08, 2014, 08:06:19 pm »
I used the generic YAM version as none of the others seemed to be the correct one for the Richland AMD CPU.
I do have the cfg in the same folder. 
I can't even get it to run at all it just opens and closes.  I have no idea what is messed up here.  I don't have any issues running any other command line mining software.
This one has me stumped.
I have been perusing the other thread that was mentioned to try and see if I can figure out what I am doing wrong as well.
Frustrating as I know this would boost my performance over mc2.
I cannot even get it to run in finetune mode either.
I'll leave this one to yvg1900 as I don't really know which miner should be downloaded for AMD (generic does sound like the logical choice though).
Also, are you running it from the command line or a batch file?
You could try to see what the error is either by adding "pause" to the batch file or simply running it from the command line and checking the printouts.

Again, Richland is NOT a microarchitecture name, it is core (platform) name. Your choice shall be bdver2 or btver2 (those for Bulldozer and Bobcat) versions. Richland cores seem to be all based on Piledriver microarchitecture, which supports AVX instructions and shall let you some more squeezing of CPU perf.

Also it supports AES-NI, so aesni=on shall be working.

What is important for these CPUs is to start with minimum memory setup (m=1024) and use finetuning to detect proper AV. Besides of commens made by me in AV description shall be valid for most cases, I strongly recommend relying on finetuning in determining proper AV for your system. After you are done with m=1024, it makes sense that you try more RAM, but after some point it may cause some perf degradation as mem bandwidth will become a bottleneck, so there is a balance.

Important note is setting up affinity even for single-CPU machines if you are not running as many threads as you have logical CPUs. Here is an excertp from readme.txt of upcoming version of yam that will be released in few days:

* Thread Affinity and Running less-then-cpu-count threads
If you are planing to run yam with number of threads less than your CPU count (for example, running 4 threads on 4-core CPU with HT enabled),
in some cases it is beneficial to manually specify thread affinity to prevent occasional core-sharing and cross-core thread migration. You may
want to ensure that number of CPUs enabled in your affinity mask matches number of threads you are using for mining, and that you have minimized core
sharing. To complete example above, logical CPUs (threads) 0 and 1 can be assigned to physical core 0, threads 2 and 3 to physical core 1, etc.
In this case when running 4 threads it makes perfect sense to set affinity mask such a way that only logical CPUs 0, 2, 4 and 6 left enabled for mining,
and guarantee than core sharing may not happen.

yvg1900
Follow @yvg1900 on Twitter for yam miner updates and support

Offline ManeBjorn

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 174
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #61 on: February 08, 2014, 08:19:29 pm »
I see.
This is my cpu and I did see the Bulldozer part I just did not realize that was what I was looking for.

So I shouhttp://www.notebookcheck.net/AMD-A-Series-A8-5557M-Notebook-Processor.92901.0.html

So I'd try the bdver2 then it looks like.

I will do that.
So far this is my config.  Works well but hopefully even better with bdver2.

Quote
threads = 3
mining-params = mmc:av=0&aesni=on&m=1024
mine = getwork://[email protected]:8080:8081:8082:8083/mmc
mine = getwork://[email protected]:8080:8081:8082:8083/mmc
compact-stats = 1
print-timestamps = 0
Tips Appreciated MMC | MQotia5NmKTsaXXPaN8hw2ze3Z1DNwi39s
https://www.multibet.io/index.php?ref=ManeBjorn

Offline ManeBjorn

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 174
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #62 on: February 08, 2014, 08:29:19 pm »
Here is my config for bdver2 does this look better?  Also do I need to leave that proxy address in there I have not used that in any of my other configs?

Quote
threads = 3
mining-params = mmc:av=1&aesni=on&m=1024
mine =

getwork://[email protected]:8080:8081:8082:8083

/mmc
mine =

getwork://[email protected]:8080:8081:8082:8083/mmc
#proxy = socks4a://127.0.0.1:9150
compact-stats = 1
print-timestamps = 0
Tips Appreciated MMC | MQotia5NmKTsaXXPaN8hw2ze3Z1DNwi39s
https://www.multibet.io/index.php?ref=ManeBjorn

Offline yvg1900

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 197
    • View Profile
  • BitShares: yvg1900
Re: New YAM version release
« Reply #63 on: February 08, 2014, 11:09:01 pm »
Proxy line is commented out, so no difference. I'd leave av=0 and let finetuning select best one. The rest looks OK, and try bdver2 for sure.

Follow @yvg1900 on Twitter to get updates on performance mining software

Follow @yvg1900 on Twitter for yam miner updates and support

Offline seraphim

Re: New YAM version release
« Reply #64 on: February 09, 2014, 01:06:28 am »
I tested with a AMD A8-5600K (piledriver) cpu yesterday, and found the generic miner to get the best results.
Tried the bd and bt ones before and was really surprised that generic got more hashes (they've all been in the range of 3.1-3.6)
Meet you on STEEM

Offline ManeBjorn

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 174
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #65 on: February 09, 2014, 01:08:52 am »
Thanks,
I had taken out the proxy as well.  I had it at 1 for a while but switched to 0 and it does work great.
I appreciate the help.
This is definitely an excellent program and a great boost to my mining.
 :)

Proxy line is commented out, so no difference. I'd leave av=0 and let finetuning select best one. The rest looks OK, and try bdver2 for sure.

Follow @yvg1900 on Twitter to get updates on performance mining software
Tips Appreciated MMC | MQotia5NmKTsaXXPaN8hw2ze3Z1DNwi39s
https://www.multibet.io/index.php?ref=ManeBjorn

Offline toonces

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 39
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #66 on: February 10, 2014, 03:10:03 am »
Thank for the great miner
Does this result sound ok ?

MMC Agg. SPM: 24.648, HPM: 24.159; Rnds C/I: 152/16, Don. C/I: 79/0; Cfg/Wkr SPM: 24.648/1.6044, Cfg/Wkr HPM: 24.105/1.5066 231 rnds AV=2, ART=39825

Its a dual socket E5-2650 2Ghz 8 core 20M cache with 128GB Ram Baremetal running 64Precise

using numactl as you suggested have about the same total performance.
using yam-sandy-bridge
Here is my cfg file:
Code: [Select]
threads = 0
mining-params = mmc:av=2&aesni=on&m=16384
mine = getwork://[email protected]:80:8880:8881:8882:8883/mmc
mine = getwork://[email protected]:8080:8081:8082:8083/mmc
compact-stats = 1
print-timestamps = 0
change to av=1
got
MMC Agg. SPM: 26.581, HPM: 26.553; Rnds C/I: 2048/160, Don. C/I: 79/3; Cfg/Wkr SPM: 26.581/1.6854, Cfg/Wkr HPM: 26.554/1.6597 2127 rnds AV=1, ART=36152
« Last Edit: February 10, 2014, 06:51:12 am by toonces »

Offline yvg1900

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 197
    • View Profile
  • BitShares: yvg1900
Re: New YAM version release
« Reply #67 on: February 10, 2014, 10:01:25 am »
Thank for the great miner
Does this result sound ok ?

MMC Agg. SPM: 24.648, HPM: 24.159; Rnds C/I: 152/16, Don. C/I: 79/0; Cfg/Wkr SPM: 24.648/1.6044, Cfg/Wkr HPM: 24.105/1.5066 231 rnds AV=2, ART=39825

Its a dual socket E5-2650 2Ghz 8 core 20M cache with 128GB Ram Baremetal running 64Precise

using numactl as you suggested have about the same total performance.
using yam-sandy-bridge
Here is my cfg file:
Code: [Select]
threads = 0
mining-params = mmc:av=2&aesni=on&m=16384
mine = getwork://[email protected]:80:8880:8881:8882:8883/mmc
mine = getwork://[email protected]:8080:8081:8082:8083/mmc
compact-stats = 1
print-timestamps = 0
change to av=1
got
MMC Agg. SPM: 26.581, HPM: 26.553; Rnds C/I: 2048/160, Don. C/I: 79/3; Cfg/Wkr SPM: 26.581/1.6854, Cfg/Wkr HPM: 26.554/1.6597 2127 rnds AV=1, ART=36152

Reasonable. I would also try with less memory and finetuning enabled (av=0) to see which AV will be selected.
Follow @yvg1900 on Twitter for yam miner updates and support

Offline toonces

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 39
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #68 on: February 10, 2014, 10:13:50 am »
using AV=0 it select AV=1
here is the result with 8GB
MMC Agg. SPM: 26.498, HPM: 26.528; Rnds C/I: 368/24, Don. C/I: 39/0; Cfg/Wkr SPM: 26.498/3.4012, Cfg/Wkr HPM: 26.494/3.3117 407 rnds AV=1, ART=18118

here is the result running on top of OpenStack with KVM using 16 VCPU flavor  same hardware as above
it select AV=2 on the fine tunning
with config memory of 16GB
MMC Agg. SPM: 21.923, HPM: 22.500; Rnds C/I: 3953/304, Don. C/I: 79/0; Cfg/Wkr SPM: 21.923/1.3885, Cfg/Wkr HPM: 22.500/1.4063 4032 rnds AV=2, ART=42666
« Last Edit: February 10, 2014, 10:19:25 am by toonces »

Offline ManeBjorn

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 174
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #69 on: February 10, 2014, 03:46:37 pm »
So now that this has been working well for a couple days should I start bumping up the ram that is used to maybe 2gb for better performance?
I have 8gb in my system.
Tips Appreciated MMC | MQotia5NmKTsaXXPaN8hw2ze3Z1DNwi39s
https://www.multibet.io/index.php?ref=ManeBjorn

Offline paulus51

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #70 on: February 11, 2014, 06:24:59 pm »
i cant figure out what the best settings are for my cpu : intell Quadcore 2 Q6600 at 2.7 ghz
i see at SPM : 0.240  and HPM : 0.275 ??  it seems to me ferry low i use av=1

i use auto settings 4 threads should do  more then this ?

Offline F1ydave

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #71 on: February 11, 2014, 06:34:51 pm »
I am sorry if you already covered this. I just read through the 5 pages with no luck finding a solution for me.

I am new to YAM, I have successfully ran all other miners (CPU/GPU alike) on all 7 of my pc's. I can not get YAM to run. First I wasnt sure which file to download, I tried, generic, barcelona and nehalem with no luck. I attempted to edit the example file like suggested in the readme. I saved, went into yam folder and clicked it. It just popped up and closed in all cases. I attempted to do a bat file, which I am comfortable with, not sure I did it right. Did the same thing.

I am not sure what I am doing wrong. Any assistance would be appreciated. I have 3-i5's and 3-i7's that I will be adding YAM too, once I am able to figure out how to use this program.

Windows 7 Pro 64bit
AMD Phenom II x4 B50 (K10 Architecture), Code Name Deneb with 4 gb

Thanks for any assistance,
Dave

Offline ManeBjorn

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 174
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #72 on: February 11, 2014, 06:44:15 pm »
At first I had the same problem. 
It needs to be run directly from the command line for some reason.
Open command prompt - change the directory to the folder where your YAM.exe and cfg is and then run the following.
Quote
yam -c yam-mmc.cfg
It should run then with no problems.


I am sorry if you already covered this. I just read through the 5 pages with no luck finding a solution for me.

I am new to YAM, I have successfully ran all other miners (CPU/GPU alike) on all 7 of my pc's. I can not get YAM to run. First I wasnt sure which file to download, I tried, generic, barcelona and nehalem with no luck. I attempted to edit the example file like suggested in the readme. I saved, went into yam folder and clicked it. It just popped up and closed in all cases. I attempted to do a bat file, which I am comfortable with, not sure I did it right. Did the same thing.

I am not sure what I am doing wrong. Any assistance would be appreciated. I have 3-i5's and 3-i7's that I will be adding YAM too, once I am able to figure out how to use this program.

Windows 7 Pro 64bit
AMD Phenom II x4 B50 (K10 Architecture), Code Name Deneb with 4 gb

Thanks for any assistance,
Dave
Tips Appreciated MMC | MQotia5NmKTsaXXPaN8hw2ze3Z1DNwi39s
https://www.multibet.io/index.php?ref=ManeBjorn

Offline F1ydave

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #73 on: February 11, 2014, 07:03:38 pm »
Quote
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.

C:\Mining\yam--generic\win64-generic>yam -c yam-mmc.cfg
YAM - Yet Another Miner by yvg1900
yam M7m-win64-generic/yvg1900
***************************************************

***************************************************
Miner version: yam M7m-win64-generic/yvg1900
Error: Can not enable [SeLockMemoryPrivilege] privilege, error=1300
Warning: Huge Pages not available, performance may degrade
Error: At least one mining target shall be defined with --mine parameter

C:\Mining\yam--generic\win64-generic>

Ok I tried that and I got this error.

EDIT, I attempted to add administrator privileges and to automatically closes.
« Last Edit: February 11, 2014, 07:09:11 pm by F1ydave »

Offline ManeBjorn

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 174
    • View Profile
Re: New YAM version release
« Reply #74 on: February 11, 2014, 07:43:54 pm »
If you right click the command prompt icon from your start-allprograms menu it will show an option to run as administrator.  Use that.  If it still does not work yvg1900 might know what to do.

Quote
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.

C:\Mining\yam--generic\win64-generic>yam -c yam-mmc.cfg
YAM - Yet Another Miner by yvg1900
yam M7m-win64-generic/yvg1900
***************************************************

***************************************************
Miner version: yam M7m-win64-generic/yvg1900
Error: Can not enable [SeLockMemoryPrivilege] privilege, error=1300
Warning: Huge Pages not available, performance may degrade
Error: At least one mining target shall be defined with --mine parameter

C:\Mining\yam--generic\win64-generic>

Ok I tried that and I got this error.

EDIT, I attempted to add administrator privileges and to automatically closes.
Tips Appreciated MMC | MQotia5NmKTsaXXPaN8hw2ze3Z1DNwi39s
https://www.multibet.io/index.php?ref=ManeBjorn